Beeldvorming Door Delphine

De maatschappelijke positie die mensen met een functiebeperking hebben hangt samen met de betekenis die de maatschappij geeft aan het hebben van een functiebeperking.

Negativiteit

De beeldvorming wordt beïnvloed door de beperkte kennis die men heeft over mensen met een handicap.
Met de nodige technische middelen kan een persoon met een handicap zelfs gewoon werk verrichten.
Ze worden vaak met minderwaardig geassocieerd, ze zijn tweederangsburgers, de dutskes, ze zijn zielig, je kan ze niet serieus nemen, ze kosten veel geld, ze zijn onaantrekkelijk, ze kunnen niet veel, … .
Men denkt dat personen met een handicap geen carrière kunnen maken, geen geslaagd leven kunnen leiden, geen studie kunnen afmaken, … .
En dit komt allemaal door het zien van een functiebeperking.

Verzet

Mensen met een functiebeperking kunnen zicht aan negatieve beeldvorming ontdoen, door zich zo normaal mogelijk voor te doen. Door zelf te doen
alsof die functiebeperking er niet is en te hopen dat de omgeving hen ook beschouwt als 'een normaal iemand'.

Een ander mogelijkheid is dat de mensen met een handicap afstand nemen van de negatieve beelden, en te doen waar ze goed in zijn met hun fysieke beperkingen.

Wanneer de gemeenschap de verantwoordelijk neemt, zouden de mogelijkheden van mensen met een functiebeperking bijna gelijk kunnen worden
met die van mensen zonder beperkingen.

Conclusie

Mensen met een functiebeperking lopen en rollen daarbij letterlijk van het ene obstakel naar het andere (organisatie, dienstverlenende instanties, openbaar vervoer, …)
Fysieke obstakels maken het de mensen met een functiebeperking nog extra moeilijk om gelijkwaardig te zijn met burgers zonder beperking.
De integratie waar mensen met een handicap naar steven is geen integratie op voorwaarde dat zij zich aanpassen aan de ontoegankelijke omgeving, maar betekent deelname in de samenleving met ruimte voor functiebeperkingen.

Synthese uit
J.H. BRENNINKMEIJER. //Basisboek handicap en samenleving.
Utrecht, De Tijdstroom, 1997, p.173-176.//

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License