Het Zelfconcept Van Kinderen Met ADHD Door Déborah

Onderwerpsverkenning

Zelfconcept kinderen met ADHD
Tijdschrift voor pedagogiek, psychiatrie en psychologie

Referentie

NINA K. EN HILDE M. (2008, nr 3). Het zelfconcept van kinderen met ADHD. Bohn Stafleu Van Loghum, HOUTEN, Kind en adolescent (p. 162-171)

Context

Het zelfconcept van kinderen met ADHD is een artikel geschreven door 2 auteurs, Nina K. en Hilde M. uit het tijdschrift Kind en Adolescent . Het artikel handelt over onderzoeken die werden gedaan op kinderen met ADHD. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen hoe kinderen met ADHD zichzelf beoordelen tegenover leeftijdsgenoten en hoe hun zelfbeoordelingen zijn in vergelijking met het feitelijk functioneren.

Context van het artikel zelf

Kinderen met ADHD zijn snel afgeleid, overactief en impulsief. Voor het is het moeilijk om op te letten en hun schoolprestaties zijn meestal lager dan leeftijdsgenoten. De leerkrachten ervaren ze als onhandig, druk en hebben meer conflicten dan leeftijdsgenoten. Ze ervaren vaak dat kinderen met ADHD vervelend en onaardig zijn. Waarderingen worden op 5 specifieke domeinen onderscheiden: schoolvaardigheden, sociale acceptatie, sportieve vaardigheden, uiterlijk en gedragshoudingen. Het is belangrijk om de zelfwaardering bij kinderen met ADHD te vergroten. Maar omdat ze zichzelf al overschatten, is het beter dat de kinderen met ADHD een reëler zelfconcept ontwikkelen. Kinderen met ADHD en comorbide gevoelens van somberheid krijgen een behandeling gericht op depressieve symptomen.
Tot slot, concluderen ze dat kinderen met ADHD hun gedrag niet kritisch genoeg kunnen evalueren en dat ze hun vermogens overschatten.

Auteurs: Nina K. en Hilde M.

In het artikel is er een voetnoot waar je uitleg krijgt over de auteurs. Nina K. Molendijk is psycholoog in opleiding tot gezondheidspsychologie bij Universitaire Medisch Centrum Utrecht.
Hilde M. Geurts is Universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dr. HM (Hilde) Geurts
Programmagroep Psychonomie

Roeterstraat 15
1018 Amsterdam
Telefoon: 0205256843
E-mail: on.ln.avu|strueGMH.on#on.ln.avu|strueGMH.on

Op het internet vind je niet veel over Nina K. Molendijk. Je weet alleen dat ze Kinder- en Jeugdpsycholoog is.
Over Hilde M. Geurts vind je veel meer info. Je vindt er een kleine biografie met welke studies ze heeft gedaan. Ze heeft zelf ook een Powerpoint presentatie gemaakt over ‘compatibiliteitsmodus’.
Ze heeft 2 jaar in een psychiatrische ziekenhuis voor kinderen gewerkt als neuropsycholoog. In 1998 begon ze met haar project over ADHD en autisme spectrum stoornissen.
Ze focust op ADHD en op autisme omdat dit de 2 belangrijkste neurologische aandoeningen zijn.
Hilde M. heeft nog verschillende publicaties gemaakt.
• ‘Taal profielen in ASD, SLI, en ADHD’;
• ‘What’s in a Game: het effect van sociale Motivatie op Interferentie Control in Jongens met ADHD en autisme spectrum stoornissen’;
• ‘Intra-individuele variabiliteit in ADHD, autisme en Gilles de la Tourette Syndroom’;
• ‘Warme en koele aspecten van cognitieve controle bij kinderen met ADHD: besluitvorming en remming’;
• ‘Hoe specifiek zijn executieve functies tekorten in ADHD en autisme?’

Structuur van het artikel

Er is een duidelijke structuur in het artikel. Door de tussentitels heb je een goede overzicht over de tekst. De tussentitels zijn in een goede volgorde doordat je echt goed mee kan zijn met de tekst. Eerst geven ze een kleine inleiding met het doel van het artikel. Daarna beginnen ze over het contact van kinderen met ADHD en hun omgeving, van groot naar klein, dus eerst met leeftijdgenoten, dan met ouders en leerkrachten en dan ook hoe hun prestaties zijn wanneer ze een taak moeten doen.
In het artikel vind je bijna geen voetnoten, je hebt maar één voetnoot in de tekst, en die voetnoot is eigenlijk niet zo belangrijk om te weten. Het is maar voor een beetje info bij de tekst maar is niet van groot belang. Wat ik wel goed vind is dat ze in het begin een kleine samenvatting geven over wat er in het artikel ga komen en over wat het ga gaan.

Indeling van het artikel

Titel: Het zelfconcept van kinderen met ADHD
Ondertitels:
1. Inleiding
2. Doel van het literatuuroverzicht
3. Methode
4. Zelfbeoordeling in vergelijking met leeftijdgenoten
5. Zelfbeoordeling en feitelijk functioneren
6. Zelfconcept en beeld van ouders
7. Zelfconcept en beeld bij leeftijdgenoten
8. Zelfconcept en beeld bij leerkrachten
9. Zelfwaardering en prestatie op een taak
10. Discussie
11. Mogelijke verklaringen
12. Zelfconcept en behandeling
13. Verantwoording
14. Literatuur

Doornemen van het artikel

In het artikel, “Het zelfconcept van kinderen met ADHD” vind je verwijzingen naar andere auteurs terug in de literatuur helemaal op het einde. Je hebt ook verwijzingen midden in de tekst. Na een bepaald onderzoek gaan ze tussen haakjes zetten van welk auteur het komt en in welk jaar het werd gepubliceerd
Bv.: (Dumas & Pelletier, 1999; Hoza e.a., 2002;n Hoza e.a., 1993 ; Owens & Hoza, 2003 ; Treuting & Hinshaw, 2001)

Organisaties

Landelijke vereniging Balans
Landelijke vereniging Impuls
Netwerk ADHD bij volwassenen
Stichting "GAAF!"
Stichting "Een ADHD kind is ook een kind"
Vereniging voor ouders van een ADHD kind
Stichting ADHD volwassenen
ADHD stichting

Specialisten

Barkley R.A., Bussing R., Diamantopoulou S., Diener M.B. & Milich R., Dumas D. & Pelletier L., Durston S., Dweck C.S., Eisenberg G., Geurts H.M., Gresham F.M., Harter S., Hoza B., Johnston C., Knouse L.E., Kuhne M., Mannuzza S., Milich R., Ohan J.L., Owens J.S., Piers E.V.,Slomkowski C., Tabassam W., Treuting J.J.

Moeilijke woorden en begrippen

Zelfconcept: het beeld dat u van uzelf heeft; het verschil tussen het zelfbeeld en het ideale zelf (= het ideaal zoals iemand het liefst zou willen zijn) is een vaak gebruikte indicatie voor iemands zelfwaardering

Functioneren: zijn functie verrichten; werken

Comorbiditeit: het tegelijkertijd aanwezig zijn van verschillende aandoeningen/stoornissen. Stoornissen die vaak samen gaan met ADHD vindt u bij Verwante stoornissen.

Leerproblemen: (cognitieve/ontwikkelingsaandoeningen) Problemen met het verwerven van kennis (= geestelijke ontwikkeling = cognitie).
Mogelijke verschijnselen; achterstand in de geestelijke (= intellectuele) ontwikkeling , persoonlijke problemen: o.a. depressiviteit , sociale problemen

Concluderen: een gevolgtrekking maken

Sociale acceptatie: aanvaarding

Positieve feedback geven: Uitleg: het gevraagd en ongevraagd leveren van positief of negatief commentaar ergens op, bijvoorbeeld op het handelen van een zorgverlener of op het aanbod van een instelling; vindt niet op vaste momenten plaats zoals bij evaluatie

Stemmingsstoornissen: stoornissen waarbij de stemming op een ziekelijke manier gedrukt of juist overdreven verhoogd is; bijvoorbeeld depressieve (erg somber) en bipolaire stoornis (soms heel sombere, soms extreem opgewekte stemming), cyclothymie (wisselende stemming), dysthymie (somber), stemmingsstoornis door het gebruik van middelen

Bronnen

www.google.be
www.vandale.be
www.wikipedia.be
www.mijnwoordenboek.nl

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License