Ruimte Geven Door Melissa

Onderwerpsverkenning


1 Referentie

VERBOVEN, M. (2001). Meer 'betekend' is minder getekend. In M. TERBANK, Ruimte geven (p. 75-94). Leuven-Apeldoorn: Garant.

2 Context

Mijn artikel komt uit een boek. Dit boek is een samenvatting van verschillende auteurs samen. Die auteurs vormen een vereniging genaamd MPC Terbank. Er is een samenkomst van ongeveer 10 auteurs die elk een thema uitwerken rond handicap. Het gaat in het geheel rond handicap. Wat is nu eigenlijk precies een boek?

"Een boek is een samengevoegde stapel papier met tekst of illustraties om informatie over te brengen. Het woord boek is vermoedelijk afkomstig van het Germaanse woord voor beuk. De omslagen van de eerste boeken werden namelijk gemaakt van een rechthoekig stuk (beuken-)hout.”1

3 De auteur

De auteur van dit boek is Mariëlle Verboven. In deze uitgave praat Mariëlle subjectief. Maar dit kun je bijna niet terug vinden. Mariëlle gaat subtiel te werk door subjectieve tintjes aan haar eigen tekst te geven. Toch vindt je geen informatie terug over Mariëlle, er wordt niets omschreven rond haar persoonlijkheid of eender wat. Mariëlle Verboven is een klinisch kindertherapeut, maar eigenlijk niet zo bekend. Na wat Googlen en rond te zoeken op het net, heb ik slechts 1 ding met zekerheid gevonden over haar, dit is dat ze meehielp dit boek te schrijven waar ik een verkenning over maak. Je komt haar naam ook veel tegen als vrijwilligster, maar zonder 100 % zeker te zijn. Noch op het sociale netwerk te vinden. Wel is haar naam veel te vinden op een site van VZW SpeelOdroom. Misschien dat ze daar wel degelijk lid is. Maar dit kan je natuurlijk niet met zekerheid zeggen, want dit kan ook een ander persoon zijn. Als ik eens ga rondneuzen op catalogi, vind ik 1 resultaat voor haar. Een boek die zijzelf geschreven heeft, namelijk: motivatie en toekomstgerichtheid bij reactieve depressie.
Wat kan ik hieruit besluiten?: Mariëlle Verboven is niet goed bekend. Je vindt er niet veel over op het net, zowel op het zoekend net als op het sociale net. Ook in de catalogi is niet veel te vinden over Mariëlle. Wel weet ik nu zeker dat ze in het sociale werkveld tewerkgesteld is. Dat ze een therapeute is en dat ze geschreven heeft over de mentale handicap van een persoon.

4 Structuur

Er wordt gebruik gemaakt van titels en tussentitels. Er is een niveau van 3 koppen. (1.1.1). De tussentitels zijn altijd een samenvattende zin van het volledige tekstblok eronder. Er zit een structuur in, alhoewel ik vind dat die beter kon. Het is ook niet echt een leuke tekst om te lezen. Er is iedere keer 1 titel gevolgd door een blokje tekst. Maar toch is de structuur logisch, niet creatief. De voetnoten worden onderaan de tekst opgenomen. Persoonlijk vind ik dit heel handig. Een woordje uitleg bij één bepaald woord. Het zou minder handig geweest zijn als alle voetnoten onder elkaar op de laatste bladzijde zouden staan. Dit zou dan iedere keer zoekwerk zijn als je de voetnoot wilt lezen. Dus de voetnoot onderaan de tekst is het meest logische van allemaal. Wat zegt Wikipedia over structuur?
"Structuur is de manier waarop iets in elkaar zit, waarop elementen van een verzameling samenhangen. Niet alle verzamelingen hoeven geheel of gedeeltelijk samenhangend te zijn, maar in een structuur is er een verband tussen alle elementen. Dat verband wordt bepaald door relaties tussen elementen onderling. Niet alle elementen hoeven daarbij met elk afzonderlijk element verbonden te zijn.”2

5 Doornemen van het artikel

Interessante bronnen of websites
* Boek: “Variaties in een speelveld. Speltherapie met geestelijk gehandicapten”
* Boek: “Op weg met de therapeut. Een kennismaking met psychodynamische therapie.”

Organisaties m.b.t. mentale handicap
* Leefgroepenwerking
* Speltherapie voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking
* Creatieve, muziek- en dramatechnische therapievormen
* Relaxatie- en massagetechnieken

Specialisten
Dosen, De Belie, Heijkoop, Fontaine, Hoejenbos, Sinason, Biessels-Smulders,
Wagenbord, Maslow, Axline, Moustakas, Leland, Smith, Langeveld, Buytendijk,
Hellendoorn, Feuerstein, Rogers, Santen, Peters, Prouty, McGee, Cluckers en Rutter.

Definities of moeilijke woorden
Moeilijke woorden of begrippen

* Psychotherapie (=een behandelingsmethode en -techniek voor mensen met psychische problemen)
* Cognitief (=betrekking hebbend op het (leren) kennen)
* Emotioneel (=vatbaar voor emotie / vol emotie)
* Sociaal (=betrekking hebbend op de maatschappij, op het welzijn daarvan)
* Genetisch (=betrekking hebbend op de genen, de erfelijkheid)
* Coping therapie (= het bieden van kortdurende hulp aan volwassenen met psychische problematiek.
* Rigide (=strak/streng)
* Institutionalisering (=beperking van de individuele ontplooiing en ontgroeien aan het eigen milieu door langdurig verblijf in een ziekenhuis of inrichting)
* Separatie (=een patiënt met of zonder toestemming verzorgen, verplegen en behandelen in een beveiligde afzonderingsruimte,de separeer.)
* De mentale ruimte (mentaal= in of van de geest)
* De fysieke ruimte (fysiek= het lichaam betreffend)
* Therapeut (=begeleider v/e persoon die in therapie is)
* Redidentiële setting (=de plaatsing in een bepaalde plaats voor een bepaalde periode)
* Psychodynamische kindertherapie (=kinderen en adolescenten met emotionele conflicten en gedragsproblemen helpen)
* Psychiater (=dokter voor psychische ziekten)
* Orthopedagoog (=persoon die hulp bied aan het in de ontwikkeling bedreigde kind)
* Therapiefrequentie (frequentie= getal dat aangeeft hoe vaak iets voorkomt, in dit geval de therapie)
* Symbiose (=het samenleven van twee ongelijksoortige organismen die daar beide voordeel bij hebben)

Definities

  • Psychotherapie kan hulp bieden bij een vastgelopen of langdurig verkeerd lopende ontwikkeling; bij emotionele en/of gedragsproblemen die een belangrijke hypotheek leggen op het goed functioneren van de persoon in zijn omgeving; en bij een lacunair ontwikkelingsverloop.
  • Het is een gezamenlijk zoeken naar meer persoonlijke vervulling en heling. Er moet rekening gehouden worden met de beperkingen in de persoon zelf en in zijn omgeving.

Bronnen:
• Google
• Wikipedia
• Van Dale

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License