Verslag Vergadering 17 12 09

Dominiek Savio

Aanwezigen: Liesbeth Vercauteren, Melissa Demuynck, Déborah Lambert, Els Ver-donck, Laure Dewulf, Eline Heyerick, Delphine Roelens, Lore Mestdagh en Annelien D’Hondt.
Afwezigen: /
Voorzitter: Déborah Lambert
Verslaggever: Melissa Demuynck
Plaats: L 108 IPSOC-gebouw
Uur: 9.30u – 12.45u
Datum: 17-12-‘09

Agendapunten:

  • Nazien vorig verslag:

Er werden twee kleine fouten vastgesteld. Anders was het een deftig en volledig verslag.

  • Bespreking GO4-DAY dagindeling door Déborah:

We hebben gevraagd aan Déborah voor de indeling nog uitgebreider te maken. Zodat het resultaat van die indeling overzichtelijk wordt. Déborah moet dit wel versturen naar de volledige groep, niet enkel naar één persoon, zodat iedereen kan mee volgen.

  • Uitwerking GO4-DAY:

1. Uitnodiging:

We hebben tijdens de vergadering de brief volledig afgewerkt. Er stonden nog enkele spellingfouten in, zoals GOn die op verschillende manieren genoteerd was. De brief werd daarna verstuurd naar mevr. Deforche.

2. Wegaanwijzers naar Dominiek Savio en naar hoeve ‘Ter Kerst’:

Melissa kan voor pijltjes zorgen om de ouders te begeleiden bij hun route naar Dominiek Savio. We hebben afgesproken dat we de pijltjes vanaf de rotonde hangen, omdat we daarnaast ook nog een duidelijke routebeschrijving meegeven.

We hebben wegaanwijzers naar Dominiek Savio en we hebben wegaanwijzers naar hoeve Ter Kerst voorzien. Dit zullen pijlen zijn in hout, gekleurd in blauw en oranje of rood en geel.

3. Routebeschrijving:

We moeten aan de brief nog een routebeschrijving toevoegen. We zullen dit apart afgeven aan Dominiek Savio. De routebeschrijving zullen wij uitwerken vanaf afrit 8 (afrit Roeselare), komende van Kortrijk of Brugge.
De routebeschrijving gaat tot aan de parking, maar toch gebruiken we nog weg-aanwijzers ter verduidelijking.

4. Parking:

Eénmaal aan de parking worden de mensen opgewacht door Annelien. Zij is verantwoordelijk voor de begeleiding van de parking tot aan de ingang. We hebben afgesproken dat Annelien er blijft staan van 13.20u tot 14.00u. We hadden nog gedacht aan spandoeken en ballons, om de plaats duidelijker aan te duiden. Dit is nog niet uitgewerkt.

5. Ingang instituut:

Wanneer de mensen onder begeleiding van Annelien aan de ingang komen, nemen Delphine en Melissa de rol over. Samen staan ze voor de taak de ouders en de leerlingen te begeleiden tot in het binnenhof. Ook Delphine en Melissa hebben deze taak van 13.20u tot 14.00u.

6. Verwelkoming algemeen:

In het binnenhof zal Eline wachten op de uitgenodigden om hen welkom te heten. Eline zal de ouder(s) uitnodigen voor een drankje in hoeve Ter Kerst en uitleggen welke pijlen gevolgd moeten worden om deze plaats te bereiken. We hebben al drie maal proberen contact op te nemen met hoeve Ter Kerst, maar wij kunnen hen niet bereiken. We zullen dit nog eens moeten navragen of nog proberen te telefoneren.

Eline zal de kinderen ook verwijzen naar hun groep. We zullen vier groepen ma-ken, al naar gelang de keuze van de leerlingen die we ontvangen via het ant-woordstrookje.

7. Verwelkoming studenten verdeeld in groepen (hiervoor rekenen we een half uur):

De kinderen worden door Eline in de groepjes geplaatst. Daar wordt de taak overgenomen door de groepsbegeleiders, in totaal vier begeleiders.
 Begeleider 1: Laure, kleur geel
 Begeleider 2: Els, kleur rood
 Begeleider 3: Déborah, kleur groen
 Begeleider 4: Lore, kleur blauw

De kinderen krijgen –net zoals hun groepsbegeleider- ook hun groepskleur. Zo weten de kinderen wie hun begeleider is voor de hele namiddag. Het is dan ook de bedoeling dat de begeleider de kinderen voortdurend zal begeleiden tijdens de namiddag.

In de groep kunnen ze dan hun jas en rugzak afdoen. We zullen nog moeten kij-ken voor een oplossing voor de jassen en eventuele rugzakken. We dachten aan kapstokken op wielen. Als dit niet mogelijk is hebben we voldoende lokalen vrij, omwille van vrije namiddag op woensdag.

De kinderen zullen op banken zitten en iedere groep zal zijn eigen hoek hebben in het binnenhof. Tijdens het wachten laten we de kinderen allerlei kennismakingsspelletjes spelen. We zullen nog verder moeten bespreken welk spelletje we zullen kiezen.

Daarna zullen we de kinderen uitleg geven over wat hen al te wachten staat in de komende namiddag. Welke activiteiten er zullen volgen en wat het doel is van de activiteiten. Kortom: een introductie van de volledige namiddag.

We zullen hen ook nog een liedje aanleren, dit luidt als volgt: “GO4 aan de macht, wij zijn beter dan gedacht. We laten ons hier gaan en winnen zo van voorafgaan!”

Daarna geven we de leerlingen vijf minuten de tijd om een groepsnaam te kiezen. Die naam mogen ze dan ook voorstellen aan de drie andere groepen.

We hadden ook eerst gedacht om de groepsleiders een speciaal kostuum te laten huren om dan te gebruiken tijdens de namiddag. Maar bij nader inzien hebben we afgesproken dat we geen kostuums meer gaan huren. Dit was de bedoeling bij ‘ABC Karnaval’ te Menen. Nu denken we meer aan een T-shirt in de kleuren van de groepjes.

8. Begin van de activiteiten (2):

Groepsbegeleider neemt leerlingen mee naar de plaats van activiteit waar activi-teitenbegeleider hen opwacht. We rekenen voor iedere activiteit 45 minuten. We hebben voor iedere activiteit (keuze tussen 4) nog een student van de groep voorzien, als extra begeleiding. Dit is dus de activiteitenbegeleider. De opdeling is als volgt:

 H-hockey: Annelien + begeleider van groep + sportleerkracht
 Koekjes bakken: Eline + begeleider van groep ( + kookleerkracht? )
 Dans: Liesbeth + begeleider van groep (+ sportleerkracht? )
 Zoektocht: Delphine + Melissa + begeleider van groep

9. Activiteiten:

1. H-hockey:

Als inleidend spelletje kiezen we voor ‘schipper mag ik over varen’. In dit spel staat één leerling in het midden en de andere leerlingen in een lijn tegenover hem. Je moet zoveel als mogelijk de overkant kunnen bereiken, zonder dat de leerling in het midden u kan aantikken.

Daarna laten we hen experimenteren met een stick. Met een stick en een balletje moeten ze proberen te slalommen rond de kegels.

Hierop volgt een kleine wedstrijd. Alle spelen tijdens H-hockey gebeuren in een rolstoel. We moeten nog eens duidelijk navragen of er rolstoelen genoeg ter be-schikking zullen zijn.

2. Dans:

We beginnen met een kleine opwarming, waarna de leerlingen onder begeleiding van Liesbeth een dansje zullen neerzetten. Dit moet nog verder worden uitgewerkt.

3. Zoektocht:

We gaan de leerlingen onderverdelen in kleine groepjes en hen allerlei dingen laten zoeken, onder andere moeten ze Delphine en Melissa zoeken. Wanneer ze Delphine en Melissa gevonden hebben moeten ze vragen oplossen. Hiermee kunnen er punten gewonnen worden. We hadden daarom ook gedacht aan een prijsuitreiking, maar dit staat nog niet op punt.

10. Pauze tussen 2 activiteiten van een half uur:

We voorzien een pauze voor de leerlingen. De begeleider neemt zijn groepje weer mee naar het binnenhof. Daar krijgen de leerlingen taart en een drankje. We bieden ze de keuze tussen cola, fruitsap of water. De taart wordt een appelcake.

11. Eindactiviteit (einde GO4-DAY voorzien om 17.30u):

De eindactiviteit, waaronder we de meditatie plaatsen, moet nog uitgewerkt wor-den. Hierbij staat al vast:

 Krijgen van sleutelhanger
 Krijgen van gemaakte koekjes
 Krijgen van enquête over de GO4-DAY, die ze dan na invullen moeten mee-geven met GOn-begeleiders.
 Zingen van het GO4-lied

12. Opmerkingen:

 Voorzien van stoelen voor ouders die vroeger zijn dan 17.30u.
 Voorzien van hapje (appelcake) en drankje voor GOn-begeleiders en ook voor eventuele ouders (staat nog niet vast).

Taakverdeling:
- Déborah: GO4-DAY dagindeling naar iedereen doorsturen
- Laure: neemt taak van correspondentie met Annelies over van Melissa + uit-werking enquête
- Lore: kijkt voor zakjes waar we de koekjes zullen in meegeven
- Els : uitwerking enquête
- Eline: koken uitwerken
- Liesbeth: dans uitwerken + indeling van de dag uitwerken en naar iedereen doormailen.
- Annelien: navraag sleutelhangers en eventueel uitproberen.
- Delphine: zoektocht uit werken
- Melissa: zoektocht uit werken + draaiboek uitwerken

Volgende bijeenkomst: 02-02-‘10

  • Uitwerking GO4-DAY

Voorzitter: Liesbeth
Verslaggever: Déborah

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License